2024 50-jarig jubileum LVBHB

Over dit evenement

Categorie
Externe activiteiten
Organisator
Externe organisatie
Datum
22 - 25 mei 2024
Locatie
Den Haag

50-jarig jubileum LVBHB: Opening in Den Haag 

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) is opgericht in 1974. We bestaan in 2024 dus een halve eeuw. Den Haag is uitgekozen als locatie voor de formele opening van ons jubileumjaar. En nog preciezer: de Bierkade wordt het ‘episch centrum’ voor deze opening. Rijke historie, een stijlvolle omgeving EN een plek in de nabijheid van ‘politiek Den Haag’: de Bierkade heeft het allemaal. 

Ligplaatsen in de Laakhaven, in de Trekvliet en in grachten van de Bierkade zelf vormen een prachtig decor voor onze opening. Een opening van een jaar waarin we het varend erfgoed en de historische bedrijfsvaartuigen in het bijzonder op de kaart zullen zetten als nooit tevoren!!  

Klik hier voor nog veel meer informatie LVBHB.

Kijk daar ook naar de Erfgoed tour: Vanaf 6 juli maken we een ruim 1000 km lange tocht van Middelburg door alle provincies om op 18 augustus te finishen in Hasselt. Zo laten we heel Nederland zien dat deze unieke vloot springlevend is en het behouden waard!

 
Voor dit evenement moet je je, als niet LVBHB-lid, eerst registreren.
Klik hiervoor op Registreren.
Je krijgt dan een email op het opgegeven emailadres met een link om je verder aan te melden.
Ben je lid van de LVBHB, moet je je eerst aanmelden op de website!!

Samenvatting 

De viering van beide jubilea kent een aantal hoofdonderdelen:  

 • De Sail-In met het verenigingsschip Terra Nova met prominente gasten aan  boord. 

 • De intocht van 100 Varend Erfgoed schepen  in de Laak en aan de Bierkades op donderdag 23 mei vanaf 12.00 uur. 

 • Realisatie van een buitenexpositie met onze ‘boodschap’ en de context van het  varend erfgoed. 

 • Een bijeenkomst met politiek Den Haag met aandacht voor de grachten en aandacht voor het varend erfgoed in heel Nederland. 

 • Eerste uitgave en aanbieding van het Jubileumboek  

 • Een gezamenlijke schippersmaaltijd (barbecue) voor buurt en schippers van de varende erfgoedschepen.   

 

De opening in Den Haag is gepland op donderdag 23 mei 2024. We willen nadrukkelijk ‘politiek Den Haag’ zien te bereiken; vandaar de doordeweekse dag. 

De boodschap die we willen brengen is : 

 • De LVBHB bestaat in 2024 50 jaar. 

 • De revival van de Haagse grachten sinds 25 jaar.  

 • Nederland heeft een unieke vloot historische bedrijfsvaartuigen EN ander varend erfgoed.  

 • Vrijwilligers en passie: daarmee behouden wij deze unieke vloot en onze rondvaarten 

 • De toekomst van deze vloot: kansen en bedreigingen met speciaal aandacht voor de (gewenste) rol van de overheid hierin. 

 We mikken op deelname van 100+ scheepjes en schepen. Het ligplaatsplan omvat de Laakhaven, Haagse Trekvliet en Bierkade. 

In of nabij het ’Buitenmuseum’ aan de  Dunne Bierkade nr 17   vindt op donderdag om 16.30 uur een  spectaculaire opening plaats. Voor de Sail In in Den Haag en de activiteiten bij de opening zelf nodigen we zo veel mogelijk ‘politiek Den Haag’ uit.  

Na de officiële opening is er een receptie met hapje/drankje voor alle genodigden en deelnemers. 

De opening wordt gelardeerd met ‘Grachtenfestival’ elementen o.a. een nautische markt en muziek.  

Op  de openingslocatie  wordt een ‘info-route’ ingericht met 20 bannerframes waarop ons verhaal EN boodschap staan. De bannerframes worden tevens voorzien van het historisch verhaal van Den Haag (eens de zesde binnenhaven van Nederland) en de Bierkade in het bijzonder.   

De deelnemers  - - Varend erfgoed 

Onder de definitie van “varend erfgoed” vallen alle schepen ouder dan 50 jaar (enkele uitzonderingen daargelaten) die in Nederland gebouwd zijn of beeldbepalend zijn geweest op de Nederlandse wateren. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 6000 schepen die aan deze definitie voldoen. De LVBHB behartigt dus de belangen van ongeveer een kwart van het varend erfgoed. 

Teneinde een zo groot mogelijke exposure te krijgen nodigen we 100+ scheepjes en schepen van alle behoudsorganisaties van het Varend Erfgoed uit.

Help mee het varend erfgoed onder de aandacht te brengen bij de politici.

Het merendeel van het varend erfgoed is aangesloten bij een behoudsorganisatie. Naast de LVBHB zijn er 13 andere behoudsorganisaties in Nederland. Een behoudsorganisatie behartigt de belangen van één bepaald type schip. Voorbeelden zijn behoudsorganisaties voor ronde-en platbodemjachten, zeilwherries, sleepboten, zeilende kotters, botters, zalmschouwen, oude reddingsboten, etc. 

De LVBHB is in dit veld een beetje bijzonder. Onder “Historische Bedrijfsvaartuigen” vallen juist meerdere typen schepen: o.a. klippers, tjalken, luxe motoren en skûtsjes, maar ook voormalige beurtschepen, passagiersschepen, veerschepen voormalige dienstvaartuigen, opduwers, etc. 

De behoudsorganisaties in Nederland zijn aangesloten bij een koepelorganisatie: de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN). De FVEN beheert het Register van al het varend erfgoed (Register Varend Erfgoed Nederland; RVEN). 

Deelnemende schepen zijn van harte welkom van woensdag 22 mei tot en met zondag 26 mei in Den Haag. De organisatie is gestart, zodra er meer informatie is wordt dat gedeeld.