Blogs

Blokken renoveren

Blokken renoveren

Zelf je verouderde blokken renoveren is een klusje, die je kunt uitvoeren met behulp van euro stuivers


Total make-over van houten blokken voor 2 Euro-stuivers

 

We kennen als schippers(en) van onze fraaie SKV- schepen allemaal de treurnis van de houten blokken. En dan heb ik het niet over het feit dat deze blokken niet goed zouden functioneren, want dat doen ze uitstekend. In weer en wind, bij regen en zon, op zout en zoet water. Vrolijk ratelend vangen ze de grote krachten van vallen en schoten op en helpen de zeilen hijsen, stellen, optimaliseren en weer vieren.

Nee, met treurnis bedoel ik het achteruitgaan van het uiterlijk in de loop der jaren. De blokken worden dof, er komen door beschadigingen zwarte plekken op, ze zien er soms niet meer uit. Jaarlijks lakken helpt natuurlijk, maar soms is een grotere ingreep nodig. Je kunt natuurlijk altijd je blokken vervangen, maar een poging tot renovatie is de moeite waard.

Hoe dan gehandeld? Dit jaar waren alle blokken van onze nieuwe (oude, uit 1987) lemsteraak 9.10m aan de beurt. En daar had ik het volgende voor bedacht.

Eerst de blokken volledig gedemonteerd: de schroefjes en afdekplaatjes verwijderd, het asje eruit getikt, het bronzen (of is het messing) schijfje gedemonteerd en als laatste de beugel e/o hondsvot eruit getikt. Wat resteert is het houten frame. Simpel, goed en precies schuren en dan is het klaar om opnieuw gelakt te worden.

Dan doet zich echter een probleem voor. De verdiepte rondjes waarin de afdekplaatjes vallen mogen niet vollopen met lak, want dan past het afdekplaatje straks niet meer. En hoe houd je het blok vast zonder zelf mee gelakte vingers te krijgen? En hoe krijg je geen vingerafdrukken op het mooie blok?

Daar heb ik het volgende op gevonden: Een draadeind met diameter 3mm door 2 doorboorde stuivers (5 Eurocent) gestoken en aan beide zijden geborgd. Deze stuivers zijn precies even groot als de bedoelde uitsparingen (zie foto’s). Na het lakken de stuivers verwijderen en alles in omgekeerde volgorde inclusief gesmeerd schijfje met nieuwe schroefjes weer monteren. De blokken zijn weer als nieuw, lopen prachtig en kunnen nog jaren mee.

En dat alles voor 2 Euro- stuivers per blok.

Voor de liefhebber, ik heb nu dus voor 15 draadeinden + 30 doorboorde Euro-stuivers + moertjes en ringetjes liggen. Voor wie het ook eens wil proberen!

Kees Pasmooij

Schipper Waterwicht


Stagkikker
01nov

Stagkikker

Stagkikker Vlaggenlijnen hebben voor de meesten onder ons dikwijls een vervelend eind, en wel dat gedeelte dat belegd moet worden. De...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen